František Zborník: DVOJÍ PRAVDA O VILÉMOVI Z ROŽMBERKA

Scénář a režie: František Zborník, asistent režie: Jaroslav Kubeš, výtvarné řešení včetně realizace: Jakub Baran, hudba k songu Dívky: Jan Vozábal.

Hrají a zpívají: Mirka Drudíková, Jarmila Maříková, Dalibor Návara, Dráža Opekarová, Jan Opekar, Vendula Pohlová, Jiří Pokorný, Jana Procházková, Dagmar Sirová, Lenka Knösel, Jan Vozábal

(V představení hrával Jan Hála.)

SLOVO Františka ZBORNÍKA
Tlupa komediantů z doby ne příliš konkrétní předvádí svou produkci, jejímž cílem je pobavit publikum za každou cenu. Nejspolehlivější zábavou je, jak dobře víme, pomluva slavných. Tlupa se tedy v kramářské písni posmívá Rožmberkům a jejich kronikáři Březinovi. Vysměje se například narození Viléma, smyslu jeho cesty do Itálie, jeho tažení proti Turkovi, marnosti snažení posledních Rožmberků o potomka. Vysmívá se tak nejapně, až to jistá osoba nemůže dál poslouchat a z hlubin věčnosti dostaví se věci napravovat. To dá rozum, že pointu prozradit nemůžu. I když půjde jako vždycky o komedii, o nahlížení historických skutečností s úsměvem a s velkou dávkou dramatické licence a nadsázky, chtěli bychom , také jako vždy, přinést spolu s pobavením i drobné závažnější poselství. Tohle balancování na hrotu břitvy mezi šprýmem a sdělením tématu je vždycky v divadle na ulici riskantní. Když zatlačíme na téma, diváci třeba odejdou, kopat se do zadku jen a jen pro srandu, aby vydrželi, to bychom šli s laťkou hodně nízko… to nechceme.

Scénář byl napsán a inscenace měla premiéru 16.6.2006 na 20. ročníku Slavností pětilisté růže.

 

TECHNICKÉ PODMÍNKY:
šatna
minimální rozměry jeviště 6 x 5 metrů (šířka x hloubka), ale hrajeme i na louce
světla pouze ve večerních hodinách – základní
oheň na jevišti.

Sorry, no comments or trackbacks are allowed on this post.